Dr. Nurmawati bt. Syakroni (56 tahun). Seorang putera daerah. Beliau berprofesi sebagai seorang dosen. Namun sejak tiga tahun kebelakangan ini beliau lebih menumpukan perhatian pada PUSAT RAWATAN HERBAL AN-NABAAT sederhana di rumahnya di Malaysia. Beliau bercita-cita suatu saat nanti mampu mewujudkan sebuah Rumah Sakit Herbal. Semoga Allah SWT mudahkan cita-cita beliau ini. Amin..

Beliau telah menceburkan diri sebagai pengamal perubatan tradisional di Malaysia sejak tahun 1996. Dan atas arahan Kementerian Kesehatan Malaysia beliau sebagai pengamal perubatan tradisional wajib berdaftar di bawah Gabungan Pertubuhan Pengamal Perubatan Tradisional Melayu Malaysia (GAPERA).

Selain kesibukan beliau di pusat rawatan di rumahnya, beliau juga bertugas sebagai dosen terbang di beberapa tempat:
1 - Universitias Islam Riau, mengajar subjek: Mikrobiologi dan Biokimia.
2 - Cyberjaya University College of Medical Sciences, mengajar subjek: Mikrobiologi.
3 - Darussyifa Warrafahah, Negara Brunei Darussalam, mengajar subjek: Pengetahuan herbal dan Pengolahan herbal.
Di Darussyifa Warrafahah, Negara Brunei Darussalam.

Pelatihan meracik herbal
Kelayakan Akademik:
1 - Juli 1983: Lulus dari Fakulti Farmasi, Universitas Gadjah Mada, Yokyakarta, Indonesia. Dianugerahkan ijazah Bsc. Pharmasi.
2 - Desember 1983: Lulus dari Fakulti Farmasi, Universiti Gadjah Mada, Yogyakarta, Indonesia. Dianugerahkan Apoteker.
3 - Agustus 1995: Lulus dari Jabatan Mikrobiologi, Fakulti Sains Hayat, Universiti Kebangsaan Malaysia. Dianugerahkan ijazah Msc Mikrobiologi.
4 - Januari 2008: Lulus dari Jabatan Pertumbuhan Manusia dan Pembangunan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia. Dianugerahkan ijazah Doktor Falsafah Biologi Molekul.

Bidang Penyelidikan:

General Area of Research Interest (Bidang Penyelidikan)
1 - Biology Molecular (Biologi Molekul)
2 - Clinical Biochemistry (Biokimia klinikal)
3 - Bioassay of Natural Products (Bioesei hasilan semulajadi)
4 - Molecular Pharmacology (Farmakologi molekul)
Additional experience in (Pengalaman Tambahan)
1 - Animal Tissue Culture (Kultur Jaringan haiwan)
2 - Primary cell culture (Kultur sel primer)
3 - Purification sample from natural product to get the pure compound (Penulenan bahan semula jadi untuk mendapatkan senyawaan tulen)
4 - Formulation of herb medicine (Formulasi dari ubat herbal)
5 - Molecular technique for mechanism of medicine (Teknik molekul untukmenentukan mekanisme obat)
Handling animal for activity anticancer and anti diabetic (Pengendalian haiwan untuk aktiviti anti kanker dan antidiabetik)
6 - Processing and analyzing Virgin Coconut Oil (VCO) (Pemprosesan dan menganalisa Minyak Kelapa Dara (VCO)
Paten dan Produk Komersial:
- Aqueous Bark Extract of Albizzia myriophylla As An Anti-Diabetic Agent , tahun 2010.

Anugerah yang diterima:
1 - Mendali Perak (Silver Medal) Tahun 2013. Judul Penyelidikan: Aqueous Bark Extract of Albizzia myriophylla As An Anti-Diabetic Agent. Pada pertandingan: Pecipta Malaysia.
2 - Mendali Perak (Silver Medal) Tahun 2012. Judul Penyelidikan: Aqueous Bark Extract of Albizzia myriophylla As An Anti-Diabetic Agent. Pada pertandingan: Bio Malaysia.
3 - Mendali Emas (Gold Medal) Tahun 2011. Judul Penyelidikan: Aqueous Bark Extract of Albizzia myriophylla As An Anti-Diabetic Agent. PRPI-Univ. Putra Malaysia.
4 - Mendali Perunggu (Bronze Medal) Tahun 2007 Judul Penyelidikan: Nio Cool: Virgin Coconut Oil with therapeutic properties and it functional by products. PRPI-Univ. Putra Malaysia.
5 - Mendali Perak (Silver Medal) Tahun 2006 Judul Penyelidikan: FlintTM the totally natural energy drink. PRPI-Univ. Putra Malaysia.
6 - Mendali Perunggu (Bronze Medal) Tahun 2003. Judul Penyelidikan: Anticancer, genotoxicity assessments and purification of Acanthus ilicifolius seed extract. PRPI-Univ. Putra Malaysia.

Nota Editor: Pendedahan ini telah dilakukan oleh Arif Afifi Mohamad Sukri seorang mahasiswa yang sedang menuntut Jurusan Tafsir Hadis Di Jambi, Indonesia. Ramai yang bertanya bagaimana beliau berjaya menurunkan berat badan sebanyak 40kg dalam masa 3 bulan.

Kami berjaya menghubungi beliau dan mendapat kebenaran untuk kongsikan semula di sini. Semoga ini dapat membantu anda yang turut ingin mengurangkan berat badan


Lost 40 Kg in 3 Month!
Ok! disebabkan mesej yang terlalu banyak minta saya ceritakan kaedah dan bagaimana cara saya mengurangkan berat badan, saya akan kongsikan

Saya akui, saya di antara mereka yang tergolong di dalam masalah obesiti dengan berat badan mencecah 120KG. Alhamdulillah, tanpa supplyment atau pil-pil kurus yang lain saya berjaya mengurangkan berat sebanyak 40 KG

Tips ni banyak saya ambil dari Kevin Zahri dan member2 medic dari Unisza seperti Dr Nashrul Hadi, Dr Aiman, Dr Hafez dan Dr Arif Fahmi. Berikut antara tips yang saya laksanakan dalam tempoh 3 bulan ini. Saya tak katakan ini adalah yang terbaik. Jika nak yang terbaik, rujuklah yang lebih ahli.

1. Amalkan makan nasi dengan kuantiti segenggam. (Makanlah berapa kali sehari pastikan hanya segenggam) Saya makan 2/3 kali sehari.
2. Ayaq manis, haramkan! (Dalam tempoh bulan pertama). Banyakkan minum air kosong.
3. Haramkan makanan bergoreng! (Pisang goreng, Ubi, Kentang, Ayam, bla…bla… Haramkan untuk sementara waktu)
4. Elakkan makanan bersantan. Nak makan juga? Kuantiti yang sedikit sahaja.
5. Makan protein dari rebusan dan panggang sahaja. (Ayam panggang, ikan rebus, ayam sup. Pastikan kurang garam dan minyak!)
6. Makan sayuq banyak! Pastikan setiap hidangan ada sayur. Sayur yang direbus atau mentah.
7. Kerepek, Keropok, MEGI dan JUNK FOOD yang lain mohon tinggalkan! Please...


Ini apa yang saya lakukan dalam tempoh sebulan pertama. Sebab masa ni saya cuma jaga pemakanan. Lagipun jogging waktu ni hanya bertahan 4 minit saja. Sebab pancit boh.

Masuk bulan ke dua. Saya mula jogging. Mula dengan 4 minit, kemudian ke 7, 7 ke 10 minit. Dari 10 minit tingkatkan ke 15 dan seterusnya mampu sehingga 30 minit tanpa henti. 

Stamina akan terbina hasil latihan hari-hari yang istiqamah. Jangan PAKSA DIRI. Jangan terus nak perderas 30 minit terus. Nanti badan akan ‘terkejut’! 

Saya nasihatkan juga, orang yang obes jangan terus nak ke GYM main dumbell atau nak bina badan jadi SADO.
 
Mula dengan cardio dulu. Dah turun ke berat ideal barulah tumpu kepada nak bina otot atau apa-apa saja untuk nampak katang

Jangan harap result dalam masa terdekat. Untuk kurangkan berat badan perlu banyak bersabar dan tahanlah telinga bila berdepan dengan member-member yang tak support. Abaikan. Kesihatan diri kita sendiri itulah yang harus dipeduli. 

Akhir sekali, niat semua di atas biar kerana Allah dan demi menjaga kesihatan ke arah yang lebih baik. 


Bukan harap pujian atau buat diri jadi lebih takabbur, riak dan jauh dari tuhan! Nak segak bukan sekadar RUPA tetapi akhlak dan maruah yang terjaga itu lebih utama. 

Sebab tu saya katakan untuk kesihatan.. Bukan untuk SEGAK paras rupa. Akhlak dan maruah adalah kesegakan yang lebih sejati! 

Perkongsian ringkas ini saya coretkan agar menjadi motivasi yang lebih baik buat rakan-rakan saya yang lain. Bahawa tanpa perlu berbelanja tinggi dan pil-pil kurus anda mampu mengurangkan berat badan dengan kaedah yang baik.

Rujuklah mereka yang lebih ahli. Jujur penulisan ini hanya sebatas pengetahuan saya sebagai Alumni Mahasiswa Pengajian Islam Usuludin. Saya bukanlah dari kalangan mereka yang mengambil jurusan perubatan ataupun dietetik yang khusus. 

Insyaallah, selepas ini saya akan berkongsi lagi tips-tips yang lain. Selamat maju jaya. Manfaatkan Ramadhan dengan ibadah dan mutu kesihatan yang lebih baik.

Semuanya di atas kesadaran masing-masing. Perlahan-lahan ke arah kesihatan yang baik.
Seeru ala barakatillah. 

Sumber: thevocket.com


Kita tentu sudah mengetahui dan memahami betul bahwasanya sholat adalah kewajiban. Maka dari itu, melaksanakannya sudah menjadi keharusan bagi kita. Untuk itu, kita harus berusaha agar selalu melaksanakan sholat. Dan sholat di awal waktu itulah yang lebih utama.

Sholat bukan hanya kita jadikan sebagai kewajiban. Sebab, jika itu yang hanya bersarang dalam benak kita, maka melaksanakannya pun tidak akan sepenuh hati. Seperti halnya sering menunda-nunda waktu sholat. Dan hal ini sering terjadi di waktu subuh.

Banyak orang kesiangan dalam melaksanakan sholat subuh. Ini bukan permasalahan tidurnya yang terlalu lelap, akan tetapi kurangnya niat yang besar pada dirinya untuk melaksanakan sholat subuh. Sehingga, ketika ia telah mengetahui waktunya sholat subuh, ia akan mengikuti nafsunya untuk mengakhirkan sholat dan kembali dalam tidurnya. Alhasil, shalat subuh dilaksanakan jauh dari kata tepat waktu. Inilah yang menyebabkan banyak orang mengalami kegelisahan hati. Mengapa demikian?

Manfaat medis dari sholat subuh, salah satunya berkaitan dengan regulasi hormon. Mengutip penjelasan dari Ghazali dalam bukunya “Mukjizat Sholat Tahajud dan Subuh” bahwa ada banyak hormon yang bisa mempengaruhi perilaku emosi manusia, di antaranya yaitu hormon noradrenalin, steroid, adrenalin, estrogen, testosterone, kortisol, tiroid, dan lainnya.

Hormon yang disebut paling akhir (tiroid) memberi peran penting dalam memunculkan rasa emosi. Jika fakta ilmiah ini dihubungkan dengan sholat subuh, maka sangat beralasan jika mayoritas ulama menganjurkan untuk melaksanakan sholat subuh tepat pada waktunya.

Sebaliknya, jika seseorang bangun kesiangan (melaksanakan sholat subuh tidak pada waktunya) maka mudah mengalami kegelisahan dan kepenatan hati. Hal ini karena hormon dalam kondisi tidak seimbang dan terlampau aktif. Akibatnya, bisa menimbulkan perilaku dan emosi yang tidak wajar, seperti mudah marah, tidak sabaran, tergesa-gesa.

Nah, itu dia yang dapat menjadi alasan bagi kita untuk melasanakan sholat subuh tepat pada waktunya. Jadi, tunggu apalagi, ayo segera perbaiki sholat subuh kita. Siapkan segala macam cara agar kita tidak lagi menunda waktu sholat, terutama sholat subuh. Jika telah mengawali hari dengan baik, maka hari-hari yang akan Anda lewati pun pasti baik. Insya Allah.

Referensi: Tau Gak Sih Islam Itu Sehat?/Karya: Dr. Faza Khilwan Amna, MMR dan Dr. Hendri Okarisman/Penerbit: Aqwamedika





Saudara Khairul baru sahaja ambil obat untuk Demam Berdarah selepas sholat isyak malam tadi 23/12/15.  Kesoknya paginya terus memberikan testimoni. Alhamdulillah, sakit datang dari Allah SWT dan hanya Allah SWT juga penyembuhnya.


Hubungi Kami

"Apakah anda punya masalah kesehatan? seperti kanker, kista, asam urat, diabetes, darah tinggi atau masalah kesehatan yang lain? Sementara anda juga sudah puas berobat ke Dokter/Rumah Sakit?"

"Alhamdulillah dengan izin Allah SWT, ramai yang telah berhasil sembuh.. bagaimana pula dengan anda?"

Untuk pertanyaan atau konsultasi kesehatan, hubungi wakil kami di Pekanbaru:

MUHAMMAD AS'AD
+6013-3112724
(call/sms/whatsapp/line)
PIN BBM: 5912E2D8
E-mail: annabaatriau@hotmail.com

Atau hubungi:
IR. ELNIATI
+6285725775560


Atau buat temujanji
dan datang ke alamat kami: (akan datang..)

RAWATAN HERBAL AN-NABAAT
Jalan Ampi, No. 13
Simpang Tiga, Bukit Raya
Pekanbaru, Riau
INDONESIA 28284

GPS Coordinate:
0.4419315, 101.4518587

Video Herbal An-Nabaat

Pengunjung Kami